PENDIDIKAN: Budaya Membaca

Saya sempat singgah menjenguk ke perpustakaan mini AEON Mall sebentar tadi. Lain betul suasananya berbanding masa zaman saya sewaktu kecil-kecil dulu. Pengunjungnya jelas tidak seramai dahulu. Sunyi-sepi seakan memahami teori konsep perpustakaan.

Ianya bukanlah sesuatu pemandangan yang indah. Saya berkesempatan menggunakan khidmat carian Google dan mencari sedikit maklumat untuk memahami dengan lebih lanjut senario ini. Saya ingin berkongsi tentang fakta budaya membaca di kalangan kita yang mana:

  • Menurut laporan UNESCO, melalui National, Regional and Global Trends pada 2016, kadar literasi rakyat Malaysia adalah sebanyak 98.4%. Kerajaan meletakkan kadar sebanyak 99% yang hendak dicapai menjelang 2020.
  • Indeks Budaya Dunia 2017 menunjukkan rakyat Malaysia menggunakan masa kurang daripada 5 jam seminggu (sumber:TheStar Online, 9.12.2018) untuk membaca, berbanding India (10.7 jam),Thailand (9.4 jam) dan China (8 jam).
  • Kajian Interim Tabiat Membaca 2014 yang dilaporkan oleh Perpustakaan Negara Malaysia (sumber: Berita Harian, 12.4.2018) mendapati rakyat Malaysia membaca 15 buku setahun. 
  • Kajian yang sama juga menyatakan majalah adalah pilihan rakyat Malaysia iaitu sebanyak 62.8% dan diikuti akhbar (61.2%), buku ilmiah (54.8%), novel dan fiksyen (47%), bacaan dalam talian (46.4%), fiksyen (29.9%), komik (25.3%) dan jurnal (19.9%).

Budaya membaca di kalangan kita masih agak ketinggalan. Tabiat ini makin berkurang bila anak-anak melangkah ke alam universiti. Membaca itu gedung ilmu. Marilah kita berazam untuk belajar menyintai tabiat ini. Antara cara-cara yang boleh dilaksanakan untuk menggalakkan bacaan adalah seperti:

  1. Menganjurkan kelab buku atau santai bersama buku di mana kita memilih satu buku sebagai bacaan dan sediakan waktu tertentu untuk sama-sama membaca dan bersantai serta membincangkan pendapat masing-masing tentang buku yang dibaca.
  2. Menyediakan kawasan dan pustaka buku yang lebih menarik. Tak semestinya perpustakaan itu kena senyap sunyi sepi. Sedikit kecerian dengan berlatarbelakangkan lagu-lagu ilmiah di ruang-ruang tertentu mungkin dapat menarik minat anak-anak membaca.
  3. Pertandingan membaca dan bercerita hendaklah dipergiat dan di tambah dengan elemen menarik dan kreatif untuk menarik minat si cilik.
  4. Sosial media juga boleh membantu menanam minat membaca. Para instafamous, youtubers dan sebagainya sekali-sekala digalakkann mengadakan slot buku menarik dan menyampaikan ulasan secara kreatif dan berinteraksi dengan netizen.
  5. Memperbanyakkan lagi sumber bahan bacaan dalam bentuk e-book dan mengadakan perpustakaan digital bersesuaian dengan trending dan cara hidup zaman serba ‘pintar’ ini.

Arahan dan ayat pertama yang diturunkan oleh Allah SWT kepada rasul junjungan kita Nabi Muhammad SAW melalui malaikat Jibril AS sendiri jelas menekankan betapa penting aspek membaca dalam kehidupan.

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu Yang Menciptakan
(QS Al-Alaq; 1)

Islam menganjurkan umatnya membaca untuk mendapat ilmu dan sesungguhnya amal tanpa ilmu adalah suatu kegilaan sedangkan amal tanpa ilmu adalah suatu yang sia-sia. Ianya haruslah seiring, dan orang yang berilmu diangkatkan martabatnya di dalam masyarakat. Marilah membaca kerana banyak kepuasan dan kebahagiaan akan ditemui dengan membaca.

Dunia adalah ibarat sebuah buku, dan mereka yang membaca pastinya sudah mampu menawan dunia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s