NAMA ALLAH: 2. Ar-Rahim (Yang Maha Pengasih)

Di antara nama Allah yang mulia. Jika Ar-Rahman adalah Tuhan Yang Maha Pemurah untuk sekian makhlukNya, Ar-Rahim adalah Tuhan Yang Maha Pengasih untuk hamba-hambaNya yang beriman sahaja. Kasih sayang Allah Ar-Rahim untuk orang yang beriman hadir di dunia dan di akhirat.

Antara nikmat di dunia yang diperolehi bagi orang yang beriman daripada Tuhan Yang Maha Pengasih ialah:

1. Rahmat – Mendapat rahmat dari Allah SWT.
Hamba Allah yang beriman tidak akan dibiarkan, malah akan dibela oleh Allah SWT dengan anugerah ketenangan. Seperti dalam firmanNya:

(Tetapi kekalnya Al-Quran itu) hanyalah sebagai rahmat dari Tuhanmu; sesungguhnya limpah kurnianya kepadamu (wahai Muhammad) amatlah besar.(Al-Israa’ 17:87

Kenapa kita perlu rahmat Allah? Dengan rahmat Allah, orang yang beriman tidak akan dibiarkan keseorangan. Allah akan menolong menyelesaikan segala masalah orang-orang yang beriman. Masalah setiap manusia adalah berbeza dari segi bentuk masalahnya iaitu masalah kesihatan, masalah kewangan, masalah kezaliman dan sebagainya. Kesamaan dalam masalah ialah setiap masalah menyempitkan hati manusia. Orang yang beriman akan diuji dan diberi rahmat dan jalan keluar dari ujian daripada Allah Ar-Rahim.

Untuk mendapat rahmat Allah SWT, amalkan dua perkara:
i. Taat perintah Allah 
    a) yang wajib betulkan
    b) yang sunat perbanyakkan
ii. Tinggalkan larangan Allah
    a) yang haram jangan dibuat
    b) yang makhruk dihindarkan

2. Barakah – Mendapat keberkatan dari Allah SWT.
Allah Ar-Rahim memberi pertambahan kebaikan dalam amalan hari-harian untuk orang-orang yang beriman. Tuhan Yang Maha Pengasih memberi keberkatan kepada orang yang beriman. Semakin taat sesorang itu, semakin banyak keberkatan Allah SWT limpahkan di dunia ini.

Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.(Al-A’raaf 7:96)

Untuk mendapatkan berkat Tuhan Yang Maha Pengasih, sentiasa jaga adab orang beriman dan mohon doa dariNya.

3. Sakinah – Mendapat ketenangan dari Allah SWT.
Orang yang beriman akan mencari ketenangan dengan Allah SWT, bukan dengan perkara-perkara lain. Allah SWT tidak pernah menjadikan maksiat itu ubat bagi ketenangan hati. Janganlah didahulukan ‘syurga’ dunia.

(Tuhan yang membuka jalan kemenangan itu) Dia lah yang menurunkan semangat tenang tenteram ke dalam hati orang-orang yang beriman (semasa mereka meradang terhadap angkara musuh) supaya mereka bertambah iman dan yakin beserta dengan iman dan keyakinan mereka yang sedia ada; pada hal Allah menguasai tentera langit dan bumi (untuk menolong mereka); dan Allah adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.(Al-Fat-h 48:4)

Marilah kita berazam untuk menjadi orang-orang yang beriman dan mendapat segala nikmat Tuhan Yang Maha Pengasih di dunia dan akhirat.

Ar-Rahmeem.  The All-Compassionate one.  He who acts with extreme kindness.


* sumber daripada klip video Youtube Ustaz Amin
#100daystoRamadhan
#day2

One thought on “NAMA ALLAH: 2. Ar-Rahim (Yang Maha Pengasih)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s